Engla Hägertz

Fotograf Engla Hägertz (1889-04-26 – 1974-04-28)

Om Engla har vi även gjort en helt egen hemsida. Den hittar ni här www.englahagertz.se.

Engla började som springflicka och hjälp hos fotograf Kinell i Halmstad efter sin skolgång (fotograf Kinell hade atelje i Halmstad, Laholm och Oskarström). Före köpet av fotoateljen i Oskarström finns det brev och vykort från Engla som visar att hon redan från år 1905 var hos fotograf Therese Nilsson i hennes fotoatelje i Limmared i olika omgångar. Engla var sedan hos fotograf Kinell i Oskarström 1909 (då var hennes syster Gudrun också där). När Gudrun och Engla arrenderade ateljen i Limmared 1911-1913 sökte de efter något eget. Flera brevsvar finns om möjligheter att köpa atelje på platser som Linköping, Norrköping och Kristinehamn och Burseryd. I april 1914 blev köpet av ateljen i Oskarström klart och systrarna Engla och Gudrun flyttade dit.

Efter systern Gudruns bortgång drev Engla ateljen vidare. Syskonen hjälptes ju åt mycket och tex var Evald och Anna behjälpliga i ateljen. Brodern Evald var i också i Limmared och hjälpte till, liksom även bröderna Harald och Ragnar.

Engla hade hjälp av mamma Josefina och hennes hemhjälp sedan Josefina flyttat till Oskarström och 1930 till Harlads Tryggesta. Matkorg och kaffekorg lämnades ofta på ateljen eftersom det handlade om mycket mer än 8-timmars dagar. En trotjänare har Engla haft i ateljen i många år, Inga Andersson.

Engla hade ateljen fram till 1964 då de sista fotgrafierna togs där. Under ett par år hjälptes Engla och Anna åt att sortera och göra i ordning de 26000 glasplåtar som var Englas produktion över alla år och med all skriftlig dokumentation skänktes alltihop till kommunen. Den stora atelje kameran finns numera på museet i Halmstad. Hembygdsförenignen i Oskarström har registrerat alla foton i ett dataregister och kommer så småningom att skanna glasplåtarna. Halmstad har haft propåer och kommer kanske att göra en utsällning om Engla.

Här finns Engla’s personakt